Muffiny bazyliowe z pomidorem nadziewane mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Muffinki są bardzo aromatyczne, mięciutkie i długo pozostają świeże. Bazyliowa nuta jest dość wyczuwalna i idealnie łączy się z pomidorem oraz ciągnącym się nadzieniem w postaci mojej ulubionej mozzarelli.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (8 sztuk)
    1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
    1/4 szklanki oleju
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej (160g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka suszonej bazylii (płaska)
    1 łyżeczka soli (płaska)
    1/4 łyżeczki pieprzu
    Dodatkowo:
    1 pomidor
    8 mini kuleczek mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny bazyliowe z pomidorem nadziewane mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszać mleko, olej i jajko, a w drugiej mąkę pszenną przyprawy oraz proszek do pieczenia.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na końcu wmieszać pomidora uprzednio pokrojonego w kostkę.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
    W każdej papilotce umieścić po 1 łyżce ciasta i kuleczce mozzarelli.
    Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Podawać na ciepło lub zimno - w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Mozzarella Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować