Batoniki Flapjack

4.44 (158 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne batoniki. Dzieciaki zachwycone, z dodatkiem suszonej żurawiny i moreli, można pomyśleć o orzechach, suszonych figach. Można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, wątpię by dotrwały.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - płatki owsiane: 175 gramów
    - miód: 175 gramów
    - masło: 120 gramów
    - suszone morele: 0.5 szklanki
    - suszona żurawina: 0.5 szklanki
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.44 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Batoniki flapjack - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    W rondlu o grubym dnie na małym ogniu podgrzewamy miód z masłem, aż się masło stopi.
    Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy płatki owsiane oraz ekstrakt waniliowy. Dodajemy żurawinę i pokrojone w kostkę morele.

    Przekładamy powstałą masę do formy natłuszczonej masłem, starannie ugniatamy.

    Pieczemy w temperaturze 160 stopni 25-30 minut do zezłocenia.
    Odstawiamy blaszkę, żeby ostygła a następnie kroimy na małe porcje.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Płatki Suszona żurawina Suszone morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować