Barszcz czerwony tzw.czysty

4.51 (196 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Barszcz wigilijny u mnie w domu podawany z uszkami z kapusty kiszonej i grzybami albo krokietami.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - buraki: 5 sztuk
    - marchewki średniej wielkości: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler-mały: 0.5 sztuki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - grzyby suszone: 4 sztuki
    - cytryna (sok): 0.5 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie/ziarenka: 3 sztuki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony tzw.czysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyte, obrane kroimy na kawałki.
    Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy po kolei warzywa w całości: marchewki, pietruszkę , selera, cebulę, grzybki, listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: pieprz, majeranek, cukier, sól- chwilę gotujemy i wlewamy na sam koniec sok z cytryny.
    Odcedzamy przez gęste sito i uzyskujemy czysty barszcz czerwony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować