Łosoś w marynacie pomarańczowej

4.5 (193 ocen)

Łosoś w marynacie pomarańczowej nabiera bardziej orientalnego smaku. Pomarańcza jest lekko wyczuwalna jedynie, ale danie z jej dodatkiem ma swój oryginalny charakter.

Składniki:


  • świeży filet łososia (około 1/2 kg)

    1 pomarańcza

    papryka słodka

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w marynacie pomarańczowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy i osuszamy, wyjmujemy ewentualne ości. Kroimy na porcje.
  • 2. Pomarańczę sparzamy i ścieramy na tarce skórkę, wyciskamy sok z pomarańczy.
  • 3. W misce kładziemy łososia (skórą do góry) zalewamy sokiem pomarańczowym i obkładamy startą skórka z pomarańczy. Zamykamy miskę i odstawiamy na 24 godz. do lodówki.
  • 4. Na drugi dzień odsączamy z marynaty, nacieramy papryką słodką, solimy, pieprzymy i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować