Barszcz czerwony

4.49 (192 ocen)

Jedni uważają ,że na drugi dzień po imprezie najlepszy jest rosołek inni ,że żurek a ja Wam polecam niezawodny barszcz czerwony.

Składniki:

  • Składniki:
    -4 dorodne buraki
    -pietruszka
    -seler
    -duża cebula
    -zielona część pora
    -cztery ziarna ziela angielskiego
    -cztery liście laurowe
    -szczypta cukru
    -łyżka octu spirytusowego
    -dwa ząbki czosnku
    -majeranek
    -sól
    -pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki myjemy, obieramy i kroimy na grube plastry. Dodajemy warzywa i przyprawy oprócz czosnku. Zalewamy wodą tyle aby przykryła warzywa. Wszystko gotujemy do miękkości, następnie dodajemy rozgnieciony czosnek , majeranek ,szczyptę cukru oraz ocet i odstawiamy najlepiej na noc. Drugiego dnia wywar jest intensywny w smaku i kolorze. Wystarczy wyciągnąć warzywa ,do kwasić octem, jeżeli jest za słodki, przyprawić solą i pieprzem wg. smaku. I już gotowy do spożycia !)
  • 2. Idealny do picia solo albo np. z krokietami lub pasztecikami .Ja zalewam takim barszczem pierogi z grzybami i kapustą albo gotuję do niego ziemniaczki. Pycha! Jeżeli chcemy zjeść barszcz w czasie rzeczywistym to wyciągamy z barszczu wszystkie warzywa. Na tarce o małych oczkach ścieramy buraki dodajemy do barszczu. Resztę warzyw odrzucamy. Przyprawiamy i zajadamy

Porady

Jeżeli ktoś lubi zabielany barszcz wystarczy dodać trochę śmietany. Ja dodaję na talerzu małego jogurtowego kleksika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować