BANANOWA DELICJA.

0 (0 ocen)

Ciasto przygotowałam dla mojej przyjaciółki, która także boryka się z nadmiarem bananów.Jest bardzo słodkie, sycące, ale smakowite.

Składniki:

  • okrągły biszkopt (może być kupny)
    1kg bardzo dojrzałych bananów
    100g masła
    250 gram margaryny
    2 żółka
    50 g cukru
    1 galaretka pomarańczowa
    1 galaretka cytrynowa
    1 małe opakowanie delicj
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowa delicja. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt stanowi spód.
    Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/3 wody podanej na opakowaniu.
    Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 1/2 ilości wody podanej na torebce.
    Obie ostudziłam.
  • 2. Żółtka utarłam na jasną masę z cukrem. Masło i margarynę, będące w pokojowej temperaturze,
    dodałam do utartych żółtek. Dokładnie zmiksowałam.
  • 3. Banany zmiksowałam na pulpę. Dodałam do masy maślano-jajecznej i także dokładnie
    wymieszałam
  • 4. Na końcu wlałam przestudzoną, tężejącą galaretkę cytrynową i połączyłam. Całość wylałam
    na spód biszkoptowy, wyrównując wierzch.
  • 5. Delicje ułożyłam na masie, lekko dociskając. Kiedy masa wystarczająco jest już zimna, a delicje
    przykleiły się, wlewam odrobinę zimnej galaretki pomarańczowej i wstawiam do lodówki, aby
    stężało. Wyjmuję i wlewam resztę galaretki.
    Wstawiam do lodówki na min. 3h. Taka etapowość zapobiega wypłynięciu delicji ponad galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować