Bakłażan z kwaśną śmietaną i krewetkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nie ma miłości bez bakłażanu :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bakłażan: 1 sztuka
    - krewetki: 200 gramów
    - kwaśna śmietana: 4 łyżki
    - papryczka chili: 0.5 sztuki
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - czosnek (zmiażdżone): 3 ząbki
    - płatki chili: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - listki mięty (do przybrania wierzchu): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bakłażan z kwaśną śmietaną i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana przekroić wzdłuż, zrobić nożem kratkę w miąższu i piec w piekarniku nagrzanym do 200' około 30 minut. W tym czasie przygotować dresing do krewetek.

    Pokroić drobno chili, dodać czosnek, płatki chili, sok z cytryny, sos sojowy i oliwę z oliwek. Do dresingu przełożyć rozmrożone krewetki, dobrze wymieszać i przełożyć na rozgrzana patelnie. Smażyć krótko, do tego czasu aż krewetki nie będą surowe i koniec!

    Upieczonego bakłażana ostudzić, powinien być letni, wyłożyć po 2 łyżki kwaśnej śmietany na każdej połowie a następnie poukładać usmażone krewetki. Wierzch posypać listkami mięty i podawać.

    Można jako dodatek podać bagietkę ale można zjeść również solo :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować