Bliny z kwaśną śmietaną

4.5 (154 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjne danie w kuchni rosyjskiej. Małe placuszki z ciasta z mąki gryczanej, pszennej lub żytniej.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 300 gramów
    - mleko: 300 mililitrów
    - kwaśna śmietana: 0.5 szklanki
    - czewony kawior: 25 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - szczypiorek: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Bliny

Bliny z kwaśną śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połącz ze sobą mąkę, jaja, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję, bez grudek.
  • 2. Rozpuść masło na patelni. Łyżką nakładaj małe porcje ciasta o grubości około 5 mm.
  • 3. Smaż bliny po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
  • 4. Na każdym placuszku nałóż kleks śmietany i łyżeczkę kawioru. Całość posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować