Babka ziemniaczano-porowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rozgrzewające, typowo jesienne danie, sycące i pyszne. Ziemniaków jesienią nie brakuje, por na sklepowych półkach jest teraz bardzo okazały, a razem smakują wspaniale.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA BABKę ZIEMNIACZANO-POROWą:
    - ziemniaki (obrane): 1 kilogram
    - por (duży): 1 sztuka
    - przyprawa do ziemniaków (bez konserwantów): 2 łyżki
    - majeranek: 3 łyżki
    - śmietana (18%): 2 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - sól (płaska/nie więcej): 1 łyżeczka
    - sól czosnkowa: 0.5 łyżeczki
    DODATKI::
    - parmezan: 40 gramów
    - płatki kolorowej papryki (suszone): 1 łyżeczka
    - pieczarki (plasterki): 2 sztuki
    - masło: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Babka ziemniaczano-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • por-podgotowanie 1. Por dokładnie umyć, pokroić drobno,wrzucić do wody, gotować aż lekko zmięknie (10 minut). Pod koniec gotowania wrzucić pieczarki, zblanszować. Por przelać przez sito, dokładnie odsączyć, wymieszać ze śmietaną i szczyptą soli czosnkowej. Pieczarki odłożyć do dekoracji.
  • 2. Ziemniaki pokroić na połówki. Zetrzeć w robocie kuchennym lub na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną wymieszać z jajkami, mąką i przyprawami.
  • masa ziemniaczana 3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Dno i boki wyłożyć masą ziemniaczaną ( około 3/4 masy).
  • jesienne zapiekanie rozgrzewa 4. Na masę ziemniaczaną wyłożyć por.
  • 5. Na wierzch wyłożyć resztę masy ziemniaczanej.Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni C.
  • jesienne danie i zapiekanie 6. Babkę posypać parmezanem, wstawić do wyłączonego, ale wciąż gorącego piekarnika.Wyjąć po kilku minutach. Udekorować plasterkami pieczarek, posypać płatkami kolorowej papryki.
  • 7. Rady: danie można odgrzewać w piekarniku. Czasami moją babkę ziemniaczano-porową dekoruję karmelizowaną czerwoną cebulą. Por można wymieszać z gorgonzolą. Wspaniałym dodatkiem do babki jest też podsmażony wędzony boczek. Jako pierwsze danie można podać zupę grzybową lub pieczarkową, pasuje idealnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Przyprawy Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować