Babka z tartych ziemniaków z kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i sycące danie. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym domowej roboty.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 1kg ziemniaków
    kiełbasa
    pół cebuli
    olej do smażenia
    1 jajko
    odrobina mleka
    1 łyżka kaszy manny
    2 łyżki mąki
    majeranek, przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki Przystawki

Babka z tartych ziemniaków z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cebulę i część kiełbasy kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sitko i dokładnie odsączamy. W misce łączymy ziemniaki, żółtko jaja, podsmażoną kiełbasę i cebulę, przyprawy. Dodajemy mąke, kaszę i odrobinę mleka. Do wymieszanych na jednolitą masę składników dodajemy jeszcze ubite białko jaja (spowoduje, ze babka będzie mniej zbita) i wykładamy na blaszkę.

    Na wierzchu układamy pozostawioną wcześniej, pokrojoną w plasterki kiełbasę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C przez ok. 40 - 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować