Babka z dodatkiem aromatycznego rumu z kawowo-kakaowym wzorem w środku.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
pół kg mąki pszennej typ 405
40g drożdży piekarskich
125 ml letniego mleka
180 g masła o temperaturze pokojowej
120 g cukru
pół łyżeczki soli
2 żółtka o temperaturze pokojowej
3 jajka o temperaturze pokojowej
ziarna z laski wanilii
kieliszek rumu
Babka rumowa z nutką kawy i kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do dużej miski. W środku mąki robimy wgłębienie. Do dołka wkruszamy drożdże. Wlewamy mleko. Razem mieszamy. Przykrywamy mąką z brzegów wgłębienia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcie.
2.W tym czasie w drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, całe jajka, ziarna wanilii oraz rum. Razem wszystko mieszamy.
3.Wyrośnięty rozczyn łączymy z resztą mąki. Dodajemy masę maślano-jajeczną i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto.
4.Ciasto pod przykryciem odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25-30 minut.
5.Formę na babkę należy dokładnie wysmarować tłuszczem masłem/smalcem/olejem kokosowym.
6.Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w kakao, kawie i cukrze. Obtoczone kuleczki ciasno układamy w formie na babkę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
7.Wyrośnięte ciasto pieczemy w 180-190 stopniach C około 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Tradycyjnie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest już upieczona.
8.Jeszcze ciepłą babkę przekładamy na kratkę i oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze