Babka piaskowa z kajmakiem

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Rewelacyjna świąteczna baba

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mąki ziemniaczanej
    200 g mąki pszennej
    250 g masła
    250 g cukru pudru
    2 łyżki rumu
    6 jajek
    3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    1/2 puszki kajmaku


    tłuszcz do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania foremki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Kajmak

Babka piaskowa z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.
    Dodać skórkę pomarańczową, rum, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko
    zmiksować.
    Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem.

    Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny.

    Babkę ostudzić. Kajmak lekko podgrzać w rondelku i polać babkę

Porady

Jeżeli w kajmaku będą grudki proponuję go przetrzeć przez sito.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować