• 3 godz. 20 min

Przepis na "Babkę kryzysową" znalazłam w książce "Przepisy czytelników-Lato" wydanej w 1994 roku. Z danego przepisu wyszły mi 3 średnie babki.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • •50 dag mąki
    •6 dag drożdży
    •półtorej szklanki mleka
    •5 żółtek
    •15 dag cukru
    •cukier waniliowy
    •pół łyżeczki soli
    •pół kostki margaryny
    •suszone śliwki lub rodzynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka kryzysowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, łyżką mąki i łyżeczką cukru odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem oraz solą, dodajemy do rozczynu z mleka, następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz i cukier waniliowy oraz posiekane śliwki lub rodzynki.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy do natłuszczonej formy obsypanej mąką lub bułką tartą i po powtórnym wyrośnięciu wstawiamy do pieczenia. Pieczemy na złoto. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

Porady

Aby rodzynki w cieście były bardziej miekkie możemy je wcześniej namoczyć w ciepłym mleku, odsączyć i dodać do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować