Babka drożdżowa

5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tą babkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna.

Składniki:

  • 0,5 kilograma maki pszennej

    3 żółtka

    0,5 kostki margaryny

    50 gram świeżych drożdży

    1 szklanka letniego mleka

    0,5 szklanki cukru

    100 gram rodzynek

    Lukier:

    150 gram cukru pudru

    2-3 łyżki soku z cytryny

    1-2 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo :

    tłuszcz do wysmarowania formy

Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Margarynę rozpuszczamy i studzimy.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy rodzynki.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • 2. Formę do babki smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczoną i ostudzoną babkę.

Porady

Babkę możemy upiec nie dodając rodzynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować