Babka cytrynowo - jogurtowa

4.5 (185 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Babka jest delikatnie wilgotna i orzeźwiająca

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    250 g miękkiego masła
    skórka otarta z 2 cytryn
    200 g drobnego cukru pudru
    3 jajka
    2 łyżki soku z cytryny
    375 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    200 g jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka piaskowa Desery

Babka cytrynowo - jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 2. masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier i dalej miksujemy
  • 3. wbijamy po jajku, cały czas miksując masę, aby nie zważyła się
  • 4. dodajemy sok z cytryny, mąkę, proszek, sodę, jogurt – mieszamy mikserem na małych obrotach
  • 5. formę do babki smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą – usuwamy nadmiar kaszy lub bułki z foremki
  • 6. masę przekładamy do foremki (może zostać nam trochę ciasta, które możemy wykorzystać na zrobienie babeczek cytrynowych)
  • 7. pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut, aby po tym czasie temperaturę podwyższyć do 180 stopni, sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest już upieczona
  • 8. po przestudzeniu ciasto wyjmujemy z foremki
  • Babka cytrynowo - jogurtowa 9. Możemy nałożyć lukier, który jest prosty w przygotowaniu:

    5 łyżek czubatych cukru pudru
    1 łyżka wrzątku
    2 łyżki soku z cytryny

    Szybko mieszamy na gładką masę wszystkie składniki lukru, jeśli lukier jest zbyt rzadki możemy dodać trochę więcej cukru pudru. Pędzelkiem nakładamy lukier na babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować