Składniki:
250 g miękkiego masła
skórka otarta z 2 cytryn
200 g drobnego cukru pudru
3 jajka
2 łyżki soku z cytryny
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g jogurtu naturalnego
Babka cytrynowo - jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
2.masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier i dalej miksujemy
3.wbijamy po jajku, cały czas miksując masę, aby nie zważyła się
4.dodajemy sok z cytryny, mąkę, proszek, sodę, jogurt – mieszamy mikserem na małych obrotach
5.formę do babki smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą – usuwamy nadmiar kaszy lub bułki z foremki
6.masę przekładamy do foremki (może zostać nam trochę ciasta, które możemy wykorzystać na zrobienie babeczek cytrynowych)
7.pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut, aby po tym czasie temperaturę podwyższyć do 180 stopni, sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest już upieczona
8.po przestudzeniu ciasto wyjmujemy z foremki
9.Możemy nałożyć lukier, który jest prosty w przygotowaniu:
Szybko mieszamy na gładką masę wszystkie składniki lukru, jeśli lukier jest zbyt rzadki możemy dodać trochę więcej cukru pudru. Pędzelkiem nakładamy lukier na babkę.
Komentarze