Babka jogurtowa

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Pyszna, puszysta babka na co dzień i od święta

  • 60 min

Składniki:

  • okrągła forma z kominkiem ø 25 cm

    2 i 1/4 szkl mąki
    1 i 1/2 szkl cukru
    1/4 łyżeczki soli
    1/2łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    225 g miękkiego masła
    225 gęstego jogurtu naturalnego
    3 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawić na 175°C. Formę natłuścić i wysypać mąką.
    Mąkę wymieszać z solą, sodą i proszkiem w misce. Odstawić.
    Utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Dodawać po jednym jajku. Po każdym dobrze zmiksować. Wlać ekstrakt waniliowy. Do masy przesiać mąkę w trzech partiach, na przemian z jogurtem. Zaczynamy i kończymy na mące. Po każdym dodaniu zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
    Ciasto przełożyć do formy i piec 45 - 50 min. Wyjąć z piekarnika i po 15 minutach wyjąć do ostudzenia na metalową kratkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować