Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nie ma Wielkanocy bez świątecznych bab! Tegoroczna babka jest mocno cytrynowa, aromatyczna i wilgotna dzięki dodatkowi mascarpone. W sam raz na świąteczny stół!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    200 g mąki pszennej razowej
    250 g miękkiego masła
    200 g serka mascarpone
    300 g cukru
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    skórka otarta z 3 cytryn + skórka do dekoracji
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek mascarpone oraz stopniowo po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, otartą skórkę, obydwa rodzaje mąki (można oczywiście użyć tylko białej mąki), oraz sodę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do dużej formy do pieczenia babki - użyłam takiej z kominem. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzoną babkę oblewamy lukrem i posypujemy skórką otartą z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować