Babeczki z owocami

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne babeczki z owocami w budyniowym nadzieniu to przysmak nie tylko dla dzieci.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    ● 250 g mąki
    ● 125 g zimnego masła
    ● 5-6 łyżek cukru
    ● 1 jajko
    ● masło do wysmarowania foremek
    ● mąka do posypania stolnicy
    Masa:
    ● 1 szklanka mleka
    ● 1 op. budyniu waniliowego
    ● 125 g śmietanki
    ● owoce (świeże, kandyzowane lub z kompotu)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Babeczki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy
    masło pokrojone w małe
    kawałki, cukier i jajko. Ciasto
    szybko zagniatamy. Formujemy
    kulę, zawijamy w folię i wkładamy
    do lodówki na 30 minut.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na
    placek grubości kilku milimetrów.
    Foremki do babeczek
    smarujemy tłuszczem, wyklejamy
    ciastem, spody nakłuwamy
    widelcem. Pieczemy 15-20 minut
    w temp. 200 °C. Studzimy.
  • 3. Budyń gotujemy według
    przepisu na opakowaniu.
    W czasie stygnięcia budyń co
    jakiś czas mieszamy, by nie
    utworzył się kożuch. Śmietankę
    ubijamy i mieszamy z zimnym
    budyniem.
  • 4. Wystudzone babeczki napełniamy
    masą budyniową. Dekorujemy
    owocami.

Porady

Przed podaniem babeczki możemy posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować