Babeczki marchewkowe

0 (0 ocen)

małe co nieco

Składniki:

  • 18 szt korpusów mini babeczek

    lub babeczki pieczemy sami

    CIASTO na korpusy babeczek

    2 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    175 g masła
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    MASA

    30 dag marchewki
    0,5 litra soku marchewkowego
    szczypta soli
    cukier do smaku
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Małe foremki do babeczek wysmarować tłuszczem. Dno i brzegi tych foremek wylepić schłodzonym ciastem. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 - 30 minut w 180 st C. Odstawić do ostygnięcia.

    MASA

    Marchewki obrać. Umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do rondla, zalać sokiem z marchewki, dodać szczyptę soli i wstawić na gaz. Po 15 minutach gotowania wsypać do smaku cukier. Wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie marchewki zblendować na gładką masę, dodać do nich żelatynę i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie letnia przełożyć ją do upieczonych wcześniej babeczek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować