Babeczki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Małe foremki do babeczek wysmarować tłuszczem. Dno i brzegi tych foremek wylepić schłodzonym ciastem. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 - 30 minut w 180 st C. Odstawić do ostygnięcia.
MASA
Marchewki obrać. Umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do rondla, zalać sokiem z marchewki, dodać szczyptę soli i wstawić na gaz. Po 15 minutach gotowania wsypać do smaku cukier. Wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie marchewki zblendować na gładką masę, dodać do nich żelatynę i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie letnia przełożyć ją do upieczonych wcześniej babeczek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Dowolnie udekorować.
Komentarze