babeczki jaglane z niepsodzianką- hit sezonu truskawkowego

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Obfituje w witaminy i sole mineralne. Ze względu na liczne walory zdrowotne i smakowe idealna zarówna dla dzieci jak i dla dorosłych. Takie babeczki to świetny pomysł na zdrowy deser!

  • 30 min

Składniki:

  • (na 4 babeczki):
    - 1 szklanka kaszy jaglanej
    - 2,5 szklanki mleka
    - 1 łyżeczka masła
    - 4 łyżki budyniu waniliowego ( gotowego)
    - kilka truskawek
    - 4 orzechy włoskie ( lub kilka rodzynek)
    - wiórka kokosowe
    - sos truskawkowy ( lub kilka zgniecionych truskawek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki jaglane z niepsodzianką- hit sezonu truskawkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kaszę opłukać na sitku, osączyć i wrzucić na gotujące się mleko, gotować pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż kasza wchłonie całe mleko i będzie miękka. Następnie ostudzić. Dno i boki filiżanek o pojemności ok. 150 ml wysmarować 1 łyżeczką masła. Następnie do każdej nałożyć do połowy przestudzonej kaszy i ugnieść palcami. Do każdej filiżanki nałożyć po 1 łyżce budyniu i umieścić orzeszek. Nadzienie przykryć pozostałą kaszą wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.

    Schłodzone babeczki wyjmujemy na talerzyki, polewamy sosem truskawkowym, dekorujemy truskawkami i posypujemy wiórkami kokosowymi.

    Dobra rada: babeczki możemy nadziać również świeżymi owocami, konfiturą, lub ulubionymi dodatkami:) Najlepiej babeczki przygotować przy okazji gotowania budyniu, ponieważ do nadziania babeczek jest nam potrzebna niewielką jego ilość.

    Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Obfituje w witaminy i sole mineralne. Ze względu na liczne walory zdrowotne i smakowe idealna zarówna dla dzieci jak i dla dorosłych. Takie babeczki to świetny pomysł na zdrowy deser:)
    Polecam!

Porady

Dobra rada: babeczki możemy nadziać również świeżymi owocami, konfiturą, lub ulubionymi dodatkami:) Najlepiej babeczki przygotować przy okazji gotowania budyniu, ponieważ do nadziania babeczek jest nam potrzebna niewielką jego ilość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować