Babeczki irish coffee

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Babeczki o kawowym smaku i aromacie z małym dodatkiem whiskey :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BABECZKI:
    - wrzaca woda: 0.5 szklanki
    - kawa rozpuszczalna: 2 łyżki
    - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda: 0.25 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - miekkie masło: 110 gramów
    - cukier biały kryształ: 0.5 szklanki
    - cukier brązowy: 0.5 szklanki
    - jaja duże: 2 sztuki
    - whiskey: 2 łyżki
    KREM:
    - śmietana kremówka: 250 mililitrów
    - cukier puder: 1 łyżka
    - whiskey: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Kawy

Babeczki irish coffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalej wrzącą wodą i odstaw do przestudzenia.
  • 2. Masło utrzyj z cukrami na puszystą masę, pojedynczo dodawaj do masy jajka. Mąkę połącz z pozostałymi suchymi składnikami. Mleko wlej do kawy. Dodawaj na zmianę mąkę i kawę, na koniec wlej whiskey.
  • 3. Ciasto przełóż do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości. Piecz w 180 stopniach przez około 20-22 minuty (do suchego patyczka). Gotowe babeczki ostudź.
  • 4. Przygotuj krem – kremówkę ubij z cukrem pudrem, dodaj whiskey. Przy pomocy rękawa cukierniczego (albo po prostu łyżką) nałóż krem na babeczki. Na koniec oprusz je kawą rozpuszczalną.
    Więcej na moim blogu - wypiekibeaty.wordpress.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować