Apple pie

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka. Łączy kruchość ciasta z delikatnością jabłek, przełamanych aromatycznym cynamonem. Jest to jedno z moich ulubionych wypieków.

  • 35 min

Składniki:

  • nadzienie:
    -1kg jabłek
    -3/4 szkl.cukru
    -3 łyżeczki cynamonu
    ciasto:
    -2 i 1/4 szkl. mąki
    -2/3 szkl. oleju
    -1/3 szkl. wody
    -szczypta soli
    oraz:
    -margaryna i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
    -2 łyżki stopionego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Apple pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto, wstawić na chwile do lodówki. W międzyczasie jabłka obrać, następnie pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć jeden płat na formę. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem. Wyłożyć je na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch skropić masłem. Piec w temperaturze 180 stopni aż do zrumienienia się ciasta.

Porady

Jeśli używasz kwaśnych jabłek, dodaj więcej cukru, lub po upieczeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. Jeśli po zmieszaniu jabłek z cukrem i cynamonem nagromadzi się sok, wylej go, bo ciasto będzie potem zbyt mokre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować