APPLE PIE W KOKILKACH

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche mini szarlotki z jabłkowym musem, z korzennym akcentem cynamonu i goździków. Łatwe w przygotowaniu i bardzo aromatyczne.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 5-6 sztuk:

    1 szklanka maki
    8 dag margaryny
    1/4 szk cukru
    5 dag smalcu
    1 jajo
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Nadzienie:

    4 jabłka, najlepiej szara reneta
    cynamon
    goździki mielone
    2 łyżki cukru
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Apple pie w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukier kryształ i waniliowy zmiksować z jajkiem. Dodać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto.

    2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą.

    3. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dajemy wodę i jabłka, smażymy z cynamonem i goździkami, pod koniec dodajemy cukier. Gotowym musem napełniamy kokilki wyłożone ciastem.

    4. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Piec ok.20 - 25 minut w tem. 180 C na złoty kolor. . Gotowe szarlotki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować