Cherry

4.5 (154 ocen)

  • 50 min

Pyszne ciasto z delikatnym kremem oraz wiśniami z nutką alkoholu.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja
    1/2 szkl. cukru
    1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    2 łyżki kakao
    Masa:
    1 kostka margaryny
    1/2 szkl. cukru
    4 żółtka
    1 budyń śmietankowy
    1 i 1/2 szkl. mleka
    3 kopiaste łyżeczki żelatyny
    1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
    2 łyżki kakao
    1 galaretka
    1 śnieżka
    Oraz:
    szklanka wypestkowanych wiśni nasączonych alkoholem
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cherry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, po jednym żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i olej. Piec w 180 st, przez ok 20 min. Po wystygnięciu nasączyć alkoholem z wiśni.
  • 2. Ugotować budyń z 1 i 1/2 szkl. mleka. Wystudzić. W międzyczasie rozpuścić żelatynę w ok. 1/3 szkl. gorącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Następnie margarynę, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Potem małymi porcjami dodawać budyń, kwasek cytrynowy, a na końcu letnią żelatynę.
  • 3. Powstałą masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Na nasączony biszkopt nałoży jasną masę, posypać wiśnie i przykryć masą ciemną.
  • 4. Galaretkę o dowolnym smaku (w moim przypadku była to wieloowocowa- bursztynowa) rozpuścić w szklance wody, a śnieżkę ubić w 3/4 szkl. mleka. Tężejącą galaretkę połączyć ze śnieżką i nałożyć na ciemną masę.
    Następnie ciasto schłodzić w lodówce około 1h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować