1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, po jednym żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i olej. Piec w 180 st, przez ok 20 min. Po wystygnięciu nasączyć alkoholem z wiśni.
2.Ugotować budyń z 1 i 1/2 szkl. mleka. Wystudzić. W międzyczasie rozpuścić żelatynę w ok. 1/3 szkl. gorącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Następnie margarynę, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Potem małymi porcjami dodawać budyń, kwasek cytrynowy, a na końcu letnią żelatynę.
3.Powstałą masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Na nasączony biszkopt nałoży jasną masę, posypać wiśnie i przykryć masą ciemną.
4.Galaretkę o dowolnym smaku (w moim przypadku była to wieloowocowa- bursztynowa) rozpuścić w szklance wody, a śnieżkę ubić w 3/4 szkl. mleka. Tężejącą galaretkę połączyć ze śnieżką i nałożyć na ciemną masę.
Następnie ciasto schłodzić w lodówce około 1h.
Komentarze