Apple Pie czyli amerykańska szarlotka

4.92 (209 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Oryginalny przepis pochodzi z książki „Backbuch” autorstwa Cynthi Barcomi. Autorka książki jest z pochodzenia Amerykanką, więc od początku wiedziałam, że szarlotka się uda. Ciasto jest bardzo maślane i smakuje wybornie. Przepis nieznacznie zmieniam i dostosowałam do swoich potrzeb.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki: (forma o średnicy 26 cm lub podobna o niskim brzegu)
    Ciasto kruche:
    420 g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka soli
    2 łyżki cukru
    330 g zimnego masła
    140-160 ml zimnej wody
    Nadzienie:
    4- 5 jabłek
    35 g mąki pszennej
    ok. 70– 100 g cukru w zależności od kwaśności jabłek
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.92 (209 ocen)

Apple pie czyli amerykańska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wkładamy na około 5-10 minut do zamrażalki. Na stolnicę przesiewamy mąkę, sól i cukier. Następnie wyjmujemy masło, kroimy kostkę i łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy ok. 140 ml zimnej wody i szybko zagniatamy, aż składniki się połączą. Gdy ciasto nie chce się połączyć można dodać 2 łyżki wody. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.
  • 2. Jabłka obieramy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy ćwiartki na mniejsze części. Jabłka mieszamy z mąką, cynamonem i cukrem.
  • 3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3 mm. Ciasto przekładamy do silikonowej formy lub metalowej formy wysmarowanej masłem lub margaryną i wykładamy jabłka.
  • 4. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na 2- 3 mm. Ciasto kroimy za pomocą noża lub tak jak w moim przypadku radełka na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski układamy na przemian, tworząc kratkę. Brzegi ciasta dobrze sklejamy.
  • 5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C i pieczemy 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C, a ciasto przykrywamy z góry folią aluminiową i pieczemy 50 min. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

* Ciasto polecam wykonać z dodatkiem masła, a nie margaryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Cukier puder

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować