Amoniaczki

4.5 (159 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Ciastka, które są na liscie tych obowiazkowych na świetach Bozego Narodzenia.Najlepsze są ciepłe, prosto z blachy, mniam...

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 25 dkg smalcu,
    200 g kwasnej smietany,
    25 dkg cukru pudru,
    5 jaj,
    1 żóltko,
    1 łyżka amoniaku,
    mąka-ile zajmie ciasto-ok.1,2 kg,
    cukier kryształ do posypania,
    cukier waniliowy po posypania,
    mak do posypania(niekoniecznie),
    białko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobic ciasto, rozwałkować cienko i foremkami wykrawac ciasteczka.Kazde ciastko smarowac ubitym bialkiem, posypac cukrami i ew.makiem.
    Wylozyc na blaszke wylozona papierem do pieczenia, piec w temp 160 stopni ok 20 minut-do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować