Grzeszny Adam

5 (148 ocen)

Na jednym kawałku tego ciasta się nie skończy :) Ciasto grzechu wart!

Składniki:

  • Na biszkopt:
    8 jajek
    20 dag cukru
    6 łyżek mąki
    4 łyżki gorzkiego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Na masę jabłkową:
    1,2 kg jabłek
    2 galaretki truskawkowe lub cytrynową
    1 łyżka masła
    sok z połówki cytryny

    Na masę budyniową
    2,5 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe
    3 łyżki cukru
    3/4 kostki masła (200g)
    sok z połowy cytryny

    Ponadto:
    polewa czekoladowa
    3 łyżki wiórków kokosowych

    blacha o wymiarach 36cmX26cm

Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Grzeszny adam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzeszny Adam 1. Biszkopt: Jajka umyć, wytrzeć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać pomału cukier. Gdy cukier się rozpuści a piana stanie się sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku, delikatnie mieszając. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  • Grzeszny Adam 2. Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto biszkoptowe i piec ok 25 min w temp. 180*C. Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa placki.
  • Grzeszny Adam 3. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuścić masło, dodać potarte jabłka i smażyć ok 10 min. całay czas mieszając. Później wsypać suche galaretki i dalej smażyć ok 5 min. Pozostawić do wystygnięcia.
  • Grzeszny Adam 4. Masa budyniowa: Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 2 i 1/2 szklanki i 3 łyżek cukru. Budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny. Nie przerywając ucierania dodawać po jednej łyżce budyniu. Ucierać tak długo aż powstanie puszysty krem.
  • Grzeszny Adam 5. Na placek położyć masę jabłkową.
  • grzeszny Adam 6. Na masę jabłkową wyłożyć masę budyniową.
  • grzeszny Adam 7. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
  • grzeszny Adam 8. Smacznego!

Porady

Szybko i sprawnie przekroimy ciasto wzdłuż jeśli zrobimy nacięcie w dwóch rogach ciasta, wsadzimy nitkę i trzymając dwa końce przeciągniemy nitkę. Polewę zrobiłam według przepisu Joanny55 http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/idealna-polewa-do-ciast-4

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować