ADAM I EWA

4.5 (180 ocen)

Proste, ale za to efektowne i niezwykle smaczne. Nikt mu sie nie oprze.

Składniki:

  • Ciasto:

    6 jajek
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Budyń:

    2,5 szkl. soku pomarańczowego
    1 duży budyń smietankowy (lub 2 małe)

    Krem:

    3 szkl. śmietany 30 %
    6 łyżek cukru pudru
    3 torebki śmietanfix-u
    2 opakowania herbatników w czekoladzie mlecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Adam i ewa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier.Ubijając dodać żołtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec na złoty kolor w temp. 180 C (ok.25 minut).Pozostawić do wystygnięcia.
    Gdy ciasto wystygnie, zebrać z niego skórkę (lub po prostu odwrócić na drugą stronę - tą ładniejszą).
  • 2. Zagotować 2 szklanki soku pomarańczowego, a w pozostałej ilości (tzn. 1/2 szkl.) rozrobić budyń śmietankowy. Wlać do gotującego się soku pomarańczowego i mieszając ugotować budyń. Gorący budyń pomarańczowy wylać na biszkopt i równomiernie rozsmarować. Pozostawić do wystygnięcia.
  • Adam i Ewa 3. Ubić schłodzoną śmietanę 30% z cukrem pudrem i śmietanfixami na sztywno. Wyłożyć na zimny budyń i równo rozmarować. Na śmietanę wyłożyć ciastka (czekoladą do góry) i delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby śmietana dobrze zastygła.

    Smacznego !

Porady

Ciastka najlepiej układać pozostawiając malutką szparkę pomiędzy nimi. Łatwiej będzie nam ciasto kroić na gotowe już porcje. Najlepsze do tego ciasta są herbatniki PETITKI w mlecznej czekoladzie lub Bonitki . Te mają świetne czekoladowe "dekory". Adama i Ewę piekę na blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować