Ciasto kakaowe z maśa śmietakową przełamane dżemem brzoskwiniowym z biszkoptami otulonymi polewa czekoladowa- ciasto wyszło smaczne , idealne do kawy jak i na rózne imprezy rodzinne-polecam.
2 opakowania budyniów o smaku waniliowym
1, 5 kostki masła
oraz
okrągłe biszkopty do poukładania na dżemie
dzem - u mnie brzoskwiniowy ale mozna dac inny wg . smaku
Polewa czekoladowa:
200 ml śmietanki 30%
200 g czekolady deserowej
1 łyżeczka kakao
Biszkopt kakaowy z masą śmietakowo budyniową przełamane kwaśnym dżemem z biszkoptami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać porcjami cukier żółtka.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. NA końcu wlać ocet .
Ciasto przelać na natłuszczona , wyłożona papierem do pieczenia blachę i piec 45 min. w temp.180'C. Po upieczeniu, przestudzeniu, biszkopt przeciąć na połowę.
2.Na mleku ugotować budynie wymieszane z mąka i cukrem waniliowym . Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem , dodając porcjami zimny budyń.
3. Po połowie biszkoptu rozprowadzić masę śmietankową , przykryć drugą połowa biszkoptu, na całej powierzchni rozsmarować dżem brzoskwiniowy, poukładać biszkopty , zalać polewą czekoladową , odstawić do schłodzenia .
4. Polewa: Zagotować śmietanę w garnku, odstawić z ognia i dodać kakao oraz połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać energicznie aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka oraz jednolita masa.
Ta polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta - na biszkoptach.
Smacznego:)
Komentarze