Biszkopt kakaowy z masą śmietakowo budyniową przełamane kwaśnym dżemem z biszkoptami w czekoladzie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto kakaowe z maśa śmietakową przełamane dżemem brzoskwiniowym z biszkoptami otulonymi polewa czekoladowa- ciasto wyszło smaczne , idealne do kawy jak i na rózne imprezy rodzinne-polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciemny biszkopt :
    6 wiejskich jajek
    1 szklanka cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    3 łyżeczki ciemnego kakao

    Masa budyniowo-śmietankowa :
    3\4 litra mleka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 opakowanie cukru waniliowego

    2 opakowania budyniów o smaku waniliowym
    1, 5 kostki masła
    oraz
    okrągłe biszkopty do poukładania na dżemie
    dzem - u mnie brzoskwiniowy ale mozna dac inny wg . smaku
    Polewa czekoladowa:
    200 ml śmietanki 30%
    200 g czekolady deserowej
    1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt kakaowy z masą śmietakowo budyniową przełamane kwaśnym dżemem z biszkoptami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywno, następnie dodawać porcjami cukier żółtka.
    Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. NA końcu wlać ocet .
    Ciasto przelać na natłuszczona , wyłożona papierem do pieczenia blachę i piec 45 min. w temp.180'C. Po upieczeniu, przestudzeniu, biszkopt przeciąć na połowę.
    2.Na mleku ugotować budynie wymieszane z mąka i cukrem waniliowym . Wystudzić.
    Masło utrzeć z cukrem , dodając porcjami zimny budyń.
    3. Po połowie biszkoptu rozprowadzić masę śmietankową , przykryć drugą połowa biszkoptu, na całej powierzchni rozsmarować dżem brzoskwiniowy, poukładać biszkopty , zalać polewą czekoladową , odstawić do schłodzenia .
    4. Polewa: Zagotować śmietanę w garnku, odstawić z ognia i dodać kakao oraz połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać energicznie aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka oraz jednolita masa.
    Ta polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta - na biszkoptach.
    Smacznego:)

Porady

duza blacha

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować