Zanim jednak zaczniemy tworzyć pyszne ciasta, ciasteczka czy torty, autorzy wprowadzają nas zaczynają od podstaw. Na pierwszych stronach książki zapoznamy się więc z ich przepisami na kruche i ptysiowe ciasto, kremy i bezy, karmel czy sosy. Każdy taki bazowy przepis jest dobrze opisany – wiemy, jaka porcja ciasta czy sosu z danego przepisu wyjdzie, ile trwa jego przygotowanie, - taka informacja znajduje się przy każdym przepisie w książce. Poza tym dowiemy się, do jakich deserów wykorzystać krem angielski, jak z karmelu zrobić słodki sos karmelowy i co dodać do kremu maślanego, by zmienić jego smak.

Znając już przepisy podstawowe, możemy zacząć piec! Przepisy w książce podzielono na 4 kategorie: ciasta, ciasteczka i słodkie przekąski na podwieczorek, ciasta na większe okazje oraz tarty. Każda kategoria to kilkanaście przepisów na znane na świecie, dość klasyczne desery. I tak, znajdziemy tu przepisy na klasyczną pavlovę z bitą śmietaną i owocami, deser Charlotte w różnych wydaniach, włoskie tiramisu, babkę pomarańczową, hiszpański deser flan, ale i magdalenki, keks czy piętrowy tort czekoladowy. Przepisy zostały tak dobrane, że można z nich skorzystać zarówno na co dzień i upiec coś na podwieczorek, ale i na duże okazje – imieniny, urodziny, spotkania z przyjaciółmi.

Przy niektórych przepisach pojawiają się wskazówki ułatwiające przygotowanie deseru – z jakim wyprzedzeniem go wykonać, do jeszcze dodać, by urozmaicić wypiek, jak przechowywać, jeśli ciasto pieczemy wcześniej. Te porady oraz przepisy napisane w prosty, zrozumiały sposób sprawiają, że jest to książka nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę ze słodkimi wypiekami i chcieliby poznać słynne desery z różnych zakątków świata.

Nie sposób nie wspomnieć o zdjęciach ilustrujących przepisy. Jak zwykle w książkach tych dwóch autorów zdjęcia są dopracowane, proste, ale z klimatem. Desery na nich wyglądają na proste, niezbyt skomplikowane, ale wykwintne i pyszne. Aż chciałaby się spróbować każdego!

Myślę, że książka spodoba się zarówno tym, którzy lubią piec, ale szukają inspiracji i chcieliby odkrywać świat słodkich wypieków i deserów oraz tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w cukiernictwie, a chcieliby przygotowywać niebanalne kreacje.