Planujecie spotkanie ze znajomymi?  Warto więc przygotować odpowiednią ilość jedzenia, by rozmowom nie było końca! Co jednak wybrać, by zaskoczyć bliskich niebanalnymi daniami i dopasowanymi do nich alkoholami? Przepis na udane (kulinarnie) spotkania z przyjaciółmi znajdziemy w książce „Kolacyjki!”.

Zaczynamy od przystawek, jak na prawdziwą kolację przystało – focaccia z gorgonzolą i szynką parmeńską, tarta z konfiturą cebulową i likierem porzeczkowym, paluszki z serem camembert i jabłkami to niektóre ze smacznych propozycji.  Jeśli chodzi o dania główne – golonki wieprzowe z miodem i kminkiem, pomidory faszerowane pieczonym kurczakiem i gulasz cielęcy z oliwkami, potrawka z miętusa z selerem zapowiadają się pysznie, a to tylko początek długiej listy smakołyków. Nie zapominajmy o deserach – clafoutis z mirabelkami, pudding z opiekanej chałki z owocami kandyzowanymi i kilkanaście innych przepisów będą idealnym zwieńczeniem kolacji. Do każdego dania dobrano także wino, a dzięki tej liście wiemy, czy do danej potrawy pasuje biały riesling czy raczej czerwony pinot noir. To bardzo pomocna wskazówka, jako że w Polsce moda na picie wina i dobieranie do go potraw jest jeszcze niezbyt popularną umiejętnością.

Podobnie jak w przypadku innej książki z tej serii – Burgery! - zdjęcia i w tej książce są niezwykle apetyczne i dopracowane, a jednocześnie proste.

Jedyny minus dla mnie to niektóre składniki, które nawet w dużym mieście czasem mogą być nieosiągalne – przegrzebki, ser maroilles czy szczypce kraba. Szkoda, że w polskim tłumaczeniu zabrakło informacji, czym dany, specyficzny składnik zastąpić.

Na plus zaliczam kuchenny niezbędnik, czyli kilka stron poświęconych podstawowym przepisom na ciasto kruche czy winegret, czyli produkt, które przydadzą się podczas  gotowania przepisów z tej książki.

Co jeszcze podoba mi się w tej książce? Że pokazane w niej dania świetnie sprawdzą się także na co dzień. Nie musimy czekać na specjalną okazję, by przygotować wszystkie desery albo udziec jagnięcy na niedzielny obiad lub zapiekankę z kurczaka na kolację.