Krem z cukinii i selera z curry

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Rozgrzewający krem lub pasta idealny do nachosów lub kanapek. Polecam jako przekąskę zastępującą humus lub pasty z fasoli

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy
    1 cukinia
    1/2 cebuli
    1/2 chili
    1 marchewka
    2 szklanki wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz, curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasty do chleba Nachosy

Krem z cukinii i selera z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z cukinii i selera z curry 1. Cebulę i chili - smażymy na oleju. W tym czasie obieramy i kroimy selera, marchewkę. Selera i marchewkę dodajemy do zeszklonej cebuli - smażymy około 5 minut, tak by warzywa delikatnie się zrumieniły. Dodajemy pokrojoną cukinię, delikatnie solimy i smażymy następnie przez 5 minut, po tym czasie zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości.
  • Krem z cukinii i selera z curry 2. Gdy warzywa są miękkie - miksujemy na gładką masę, przez chwilę po zmiksowaniu odparowujemy nadmiar płynu. Doprawiamy solą, curry i pieprzem
  • Krem z cukinii i selera z curry 3. Ostudzony krem przekładam do miseczek, posypuję czymś zielonym ( u mnie kiełki rukoli i szczypiorek), zestawiam z warzywami lub nachosami. Po imprezie to pyszna baza do kanapek

Porady

Gorący krem przekładam do słoiczków - bez pasteryzacji w lodówce mogą stać prze 4-7 dni. Jeżeli mam pozostałe z obiadu pieczone warzywa - seler, cebulę, marchew i cukinię - wtedy wystarczy przełożyć je do kielicha blendera i dodać trochę oliwy lub oleju

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować