Zupa krem z cukinii i curry

4.5 (180 ocen)

  • 20 min

Pyszna, niskokaloryczna zupa, do przygotowania w kilka chwil

  • 20 min

Składniki:

  • 2 niewielkie zielone cukinie (o łącznej wadze 70 dkg)
    1 cebula
    1 łyżeczka przyprawy curry
    4 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
    2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
    1 łyżka oleju lub masła
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z cukinii i curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z cukinii i curry 1. Olej rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę i dusić kilka minut.
    Następnie dodać obraną i drobno pokrojoną cukinię. Można pozostawić trochę skórki na cukinii, wtedy zupa będzie intensywnie zielona.
    Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać curry.
    Zupę lekko ostudzić i zmiksować na gładki krem.
    Dodać do zupy jogurt naturalny i podgrzać na niewielkim ogniu.
    Zupę rozlać na talerze, dekorując łyżeczką jogurtu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować