Pyszne chrupiące plaski ziemniaczane z sosem mięsnym z dodatkiem kukurydzy i czerwonej fasolki to pyszne i proste do przygotowania danie. Idealne na obiad czy kolację.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
placki:
• 6-8 średnich ziemniaków,
• 1 mała cebula,
• 1 duże jajko,
• 1 łyżka mąki orkiszowej (może być pszenna),
• sól, pieprz, naturalna Vegeta,
• olej do smażenia,
chili:
• 500 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo – wołowe),
• 300 ml soku pomidorowego,
• mała puszka kukurydzy z czerwona fasolą,
• naturalna Vegeta,
• sól, pieprz, pieprz cayenne,
• olej do podsmażenia,
Placki ziemniaczane z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.placki:
Ziemniaki, selera, cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Następnie dokładnie mieszamy z jajkiem, mąką i przyprawami. Smażymy placki z obu stron na rumiano.
chili:
Mięso podsmażamy i zalewamy sokiem pomidorowy, dodajemy płaska łyżeczkę naturalnej Vegety i pieprzu cayenne, gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 min. Po tym czasie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydze z fasolką i gotujemy jeszcze około 10-15 min. Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku.
Placki podajemy z chili. Smacznego!
Komentarze