Placki ziemniaczane z chili

4.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszne chrupiące plaski ziemniaczane z sosem mięsnym z dodatkiem kukurydzy i czerwonej fasolki to pyszne i proste do przygotowania danie. Idealne na obiad czy kolację.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • placki:
    • 6-8 średnich ziemniaków,
    • 1 mała cebula,
    • 1 duże jajko,
    • 1 łyżka mąki orkiszowej (może być pszenna),
    • sól, pieprz, naturalna Vegeta,
    • olej do smażenia,
    chili:
    • 500 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo – wołowe),
    • 300 ml soku pomidorowego,
    • mała puszka kukurydzy z czerwona fasolą,
    • naturalna Vegeta,
    • sól, pieprz, pieprz cayenne,
    • olej do podsmażenia,
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Placki ziemniaczane z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. placki:
    Ziemniaki, selera, cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Następnie dokładnie mieszamy z jajkiem, mąką i przyprawami. Smażymy placki z obu stron na rumiano.
    chili:
    Mięso podsmażamy i zalewamy sokiem pomidorowy, dodajemy płaska łyżeczkę naturalnej Vegety i pieprzu cayenne, gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 min. Po tym czasie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydze z fasolką i gotujemy jeszcze około 10-15 min. Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku.
    Placki podajemy z chili. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować