Wilgotne i pulchne ciasto o smaku kawy na bazie m. in. proszku budyniowego oraz mieszanki musli. Ciekawym dodatkiem jest masa serowa o smaku orzeźwiającego arbuza, która świetnie komponuje się z gruszkami.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
2 szklanki musli śniadaniowego – mieszanka płatków zbożowych z rodzynkami i orzechami laskowymi
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (każde na ½ L mleka; 2 x 40 g)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka; 40 g)
1 i ½ szklanki cukru
4 jajka
330 ml śmietanki kremowej UHT 30% tłuszczu
1 szklanka oliwy lub oleju
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulat)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
2 jajka
1 opakowanie galaretki o smaku arbuza (na 300 ml wody; 50 g)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka; 38 g)
Dodatkowo:
ok. 500 g gruszek (świeże lub z kompotu)
Kawowy budyniowiec z musli, serem i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto – wszystkie sypkie składniki wsypać do miski i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie wbić jajka, wlać śmietankę oraz olej. Składniki dokładnie. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
Przygotować masę serową – twaróg utrzeć z jajkami, wsypać galaretkę i wymieszać. Dodać proszek budyniowy i ponownie wymieszać. Kulki masy serową wyłożyć na surowe ciasto, lekko je dociskając.
Gruszki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na wierzchu ciasta oraz masy serowej – skórką do dołu.
Komentarze