Sernik dyniowy z galaretką dyniowo-pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Ucieramy margarynę z cukrem na puch , cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i kakao. Na końcu dodajemy ubitą pianę,delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na tortownicę (Sr.21cm)
wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Masa serowa: żółtka ucieramy z cukrem,na puch, dodajemy ser ,budyń,na końcu puree z dyni ,dokładnie ucieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, kremówkę ubijamy. Ubitą kremówkę łączymy z masą serową , pianę delikatnie
wmieszujemy w ser. Ciasto wykładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni ,pieczemy ok.40 min.
3.Dynię kroimy w małą kostkę ,gotujemy do miękkości w 1/2 szkl. wody. Galaretkę rozrabiamyw 1 szkl. gorącej wody.
Ugotowaną dynię łączymy z galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Na wystudzony sernik wykładamy galaretkę. Sernik dekorujemy polewą czekoladową.
Komentarze