Morelowe mini torciki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Polecam zrobić na jakąś okazję.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kokosowy
    - 4 jajka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 0,5 szklanki mąki tortowej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki wiórek kokosowych

    Żelka morelowa:
    - 25 dag moreli
    - 1 łyżka żelatyny
    - 3 łyżki cukru

    Pianka brzoskwiniowa:
    - 125 g serka mascarpone
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 0,5 galaretki brzoskwiniowej
    - 0,5 szklanki gorącej wody

    Dodatkowo:
    - 1 morela do dekoracji
    - listki melisy do dekoracji
    - pomarańczowy barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Morelowe mini torciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. Obręczami o średnicy ok 7 cm wykrawamy spody torcików. Obręcze wykładamy papierem do pieczenia i na spód dajemy biszkopt.
  • 2. Żelka: Pokrojone morele i cukier przekładamy do garnka, nalewamy odrobinę gorącej wody i gotujemy przez chwilę i blendujemy na gładki mus. Zblendowane morele zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i do jeszcze gorących wsypujemy żelatynę energicznie mieszając. Gotową żelkę odkładamy do ostygnięcia. Gdy już będzie letnia wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie nakładamy po porcji żelki do obręczy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki, aby żelka całkowicie stężała.
  • 3. Pianka: Łyżkę serka odkładamy do dekoracji i barwimy na pomarańczowo, pozostały ucieramy z cukrem pudrem. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie,odstawiamy do lekkiego stężenia.Serek miksujemy z galaretką i nakładamy do obręczy. Torciki wstawiamy do lodówki.
  • 4. Dekoracja: Torciki wyjmujemy z obręczy. Kolorowy serek przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy rozetki. Morele kroimy na kawałki i nakładamy na torciki. Torciki dekorujemy melisą. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Galaretka Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Mini torciki raffaello

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mini torciki raffaello

Elisa Mini torciki są idealne na każdą okazję. 2 godz.

To może cię zainteresować