2 szklanki płatków ryżowych
1 cebula drobno posiekana
1 łyżeczka nasion gorczycy
1/4 szklanki orzeszków ziemnych, nie solonych
1/2 łyżeczki kurkumy
1-2 papryczki chili,jeśli nie lubicie zbyt pikantnych potraw lub nie możecie ich jeść możecie użyć zwykłej papryki
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki kuminu
szczypta soli
kilka liści pietruszki lub kolendry
kilka liści curry
sok z cytryny lub limonki do smaku
1.
Płatki przepłucz zimną wodą i odstaw na 10 minut.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj nasiona gorczycy,orzechy,kumin,kurkumę i podsmaż przez chwilę.
Dodaj cebulę,paprykę,sól. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodaj liście curry,cukier i wymieszaj.
Dodaj osączone płatki ryżowe,wymieszaj.
2.Przykryj,zmniejsz ogień i gotuj przez około 3-4 minuty.
Gotowe płatki przełóż do miseczek. Podawaj z kolendrą i sokiem z cytryny.
Komentarze