Niemieckie Maultaschen z zielonym sosem frankfurckim

4.5 (164 ocen)

  • 45 min

Przepyszne niemieckie pierogi z sycącym i aromatycznym nadzieniem!

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    ( dla 4 osób )
    CIASTO NA MAULTASCHEN:
    * mąka pszenna - 200 g
    * jajko - 2 szt
    * oliwa extra virgin
    * sól - 1 szczypta
    FARSZ:
    * szpinak świeży - 150 g
    * parówki cielęce - 200 g
    * boczek - 50 g
    * cebula - 2 szt
    * oliwa - 2 łyżki
    * sól
    * pieprz
    * gałka muszkatałowa
    SOS :
    * świeże zioła ( pietruszka, szczypiorek, rzeżucha, szczaw, anyż, trybula i ogórecznik ) - 1 pęczek
    * ocet jabłkowy - 1 łyżka
    * musztarda - 1 łyżeczka
    * olej - 3 łyżki
    * jogurt naturalny - ok. 120 g
    * jajko - 1 szt
    * szalotka - 1 szt
    * cukier
    * sól
    * pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Niemieckie maultaschen z zielonym sosem frankfurckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MAULTASCHEN:
    Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec.
    Do wgłębienia wlewamy 2 lekko roztrzepane jajka i oliwę.
    Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut.
    Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
    Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta.
    Z ciasta wycinamy prostokąty – ja robię większe : 12cmx6cm .
    Przykrywamy ściereczką i robimy farsz.
    FARSZ :
    Rozgrzewamy oliwę.
    Dodajemy posiekaną cebulkę oraz drobno pokrojony w kosteczkę boczek.
    Przesmażamy razem aż cebula ładnie się zrumieni , a boczek wytopi i będzie chrupiący,
    Odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Na tą samą patelnię wrzucamy posiekany szpinak , doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową.
    Przesmażamy kilka minut cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

    Parówki drobno siekamy ( jeśli chcemy możemy je przepuścić przez maszynkę.

    Ja lubię jak poszczególne składniki są widoczne ).

    Posiekane parówki mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulką i uduszonym szpinakiem.

    Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku w razie potrzeby.

    Maultaschen 3xxx

    SOS:

    Umyte zioła drobno siekamy.

    Mieszamy lub miksujemy z jogurtem , dodajemy ocet , olej i musztardę.

    Doprawiamy do smaku są , pieprzem i odrobiną cukru.

    Dodajemy ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajko oraz posiekaną szalotkę.

    Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

    CAŁOŚĆ:

    Ok. 2-3 łyżki farszu nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę ) , brzegi lekko zwilżamy wodą , a następnie ” zamykamy ” składając na pół.

    Dociskamy brzegi i tworzymy delikatną falbankę.

    Wrzucamy bardzo delikatnie do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotujemy ok. 10-13 minut ( czas gotowania zależy również od tego jak duże i grube są nasze pierożki ).

    Wyciągamy , odcedzamy( pozostawiając troszkę wody ) , nie przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy.

    Podajemy gorące z przygotowanym zielonym sosem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Parówki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować