Gofry to propozycja na każdy posiłek. Pasują na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację:).
Dziś polecam drożdżowe z sezonowymi truskawkami oraz dodatkiem pysznych ciastek i oczywiście bitej śmietany. PYCHA!!!
Drożdżowe gofry z truskawkami i ciasteczkami oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mleko delikatnie podgrzewamy. W połowie mleka rozpuszczamy drożdże. Do rozpuszczonych dodajemy łyżkę cukru oraz około 4 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego, pracującego rozczynu dodajemy sól, cukier waniliowy, jajka, masło oraz w miarę mieszania stopniowo mąkę. Ciasto mieszamy około 5 minut.
2.Gotowe, o konsystencji ciasta na racuszki przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by wyrosło.
3.Między czasie truskawki myjemy i osuszamy. Ciasta oreo dzielimy na mniejsze części.
4.Gdy ciasto jest już gotowe rozgrzewamy gofrownicę. Na rozgrzaną wylewamy porcje ciasta. Gofry pieczemy do zrumienienia. Gotowe lekko studzimy na kratce.
Na przestudzone wykładamy bitą śmietanę , rozdrobnione ciastka oraz truskawki. Danie dowolnie dekorujemy. U mnie dekorację stanowią stokrotki i listki truskawek. Gotowe.
Komentarze