Gofry drożdżowe

4.48 (176 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwe gofry, które wychodzą bardzo chrupiące :)

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciepłe mleko: 1.5 szklanki
    - rozpuszczone masło: 8 łyżek
    - mąka: 2 szklanki
    - sól: 2 szczypty
    - świeże drożdże: 12 gramów
    - duże jajka: 2 sztuki
    - ulubiony aromat: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłego mleka, dodaj cukier. Resztę składników umieść w misie miksera, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, albo przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
  • 2. Piecz w mocno nagrzanej gofrownicy. Przestudź lekko na kratce, aby gofry nie stałe się miękkie. Podawaj z ulubionymi dodatkami – np. posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym.
    Przepis znalazłam na Moich wypiekach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować