Biała kapusta na ostro

0 (0 ocen)

  • 25 min

Biała kapusta fajnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, tu w wersji na ciepło i na ostro w stylu chińskim rozgrzeje nas nie tylko od środka :)

  • 25 min

Składniki:

  • 1 nieduża główka białej kapusty lub połowa dużej
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego (nie mielonego )
    1 papryczka chilli
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżeczka octu ( najlepiej ryżowego )
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    ½ łyżeczki cukru brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Dodatki

Biała kapusta na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pozbawiamy twardego środka i liście kroimy w kostkę ( na jeden kęs ). Kapustę mieszamy razem z solą odkładamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju wrzucamy ziarna pieprzu syczuańskiego i pokrojoną papryczkę chilli i przesmażamy chwilę. Dodajemy posoloną i pokrojoną w kostkę kapustę i smażymy około 10 minut. Jeśli kapusta zaczyna się przypalać podlewamy ją odrobiną wody. Do przesmażonej kapusty dodajemy ocet, cukier i olej sezamowy - mieszamy i smażymy do czasu aż kapusta zmięknie ( ma być al dente a nie rozgotowana), serwujemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieprz Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować