Spaghetti z boczkiem, kurkami i pomidorkami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Błyskawiczne w przygotowaniu danie, które zachwyca swoim smakiem. Sos na bazie boczku, śmietany i kurek z dodatkiem pomidorków koktajlowych rozpływa się w ustach.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -300 g makaronu spaghetti
    -300 g śmietany 18%
    -200 g kurek obgotowanych
    -150 g boczku wędzonego surowego
    -8 dużych pomidorków koktajlowych
    -1 duża, biała cebula
    -1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
    -sól i pieprz do smaku
    -szczypta cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sos grzybowy Spaghetti

Spaghetti z boczkiem, kurkami i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Patelnię rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojone na cieniutkie paseczki boczek. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Smażymy 4 minuty od czasu do czasu mieszając.
  • 2 2. Wrzucamy kurki, doprawiamy solidnie solą i pieprzem, mieszamy, smażymy kolejne 5 minut, często mieszając.
  • 3 3. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki, przesmażamy przez minutę. Wlewamy śmietanę, dodajemy słodką paprykę i szczyptę cukru. Gotujemy 3 minuty, cały czas energicznie mieszając. Sos w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować