Błyskawiczne w przygotowaniu danie, które zachwyca swoim smakiem. Sos na bazie boczku, śmietany i kurek z dodatkiem pomidorków koktajlowych rozpływa się w ustach.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
-300 g makaronu spaghetti
-300 g śmietany 18%
-200 g kurek obgotowanych
-150 g boczku wędzonego surowego
-8 dużych pomidorków koktajlowych
-1 duża, biała cebula
-1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
-sól i pieprz do smaku
-szczypta cukru
Spaghetti z boczkiem, kurkami i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Patelnię rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojone na cieniutkie paseczki boczek. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Smażymy 4 minuty od czasu do czasu mieszając.
2.Wrzucamy kurki, doprawiamy solidnie solą i pieprzem, mieszamy, smażymy kolejne 5 minut, często mieszając.
3.Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki, przesmażamy przez minutę. Wlewamy śmietanę, dodajemy słodką paprykę i szczyptę cukru. Gotujemy 3 minuty, cały czas energicznie mieszając. Sos w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti. Smacznego!
Komentarze