Sos nietatarski

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Namiastka sosu tatarskiego. Ten przygotowałam z trochę innych składników i doprawiłam przyprawami korzennymi, a do tego sos zyskał na smaku dzięki dodatkowi topionego serka. Taki dodatek to na pewno ciekawa propozycja wśród wielkanocnych potraw.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 220 g oczyszczonych pieczarek
    150 g ogórków gruntowych
    100 g oczyszczonego cebuloczosnku (czosnek askaloński) – może być cebula dymka
    50 g szczawiu
    1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    70 g daktyli bez pestek
    2 łyżki oliwy lub oleju
    150 g serka topionego (np. Emmentaler)
    300 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
    ¼ szklanki wody
    2 liście laurowe
    3 – 4 goździki
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    szczypta chilli w proszku
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sos nietatarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos nietatarski 1. Na suchą patelnię przełożyć drobno pokrojone pieczarki i odparować (10 – 15 min). Następnie wlać oliwę/olej, dodać pokrojone w małą kostkę ogórki oraz posiekany czosnek, szczaw i daktyle. Dołożyć liście laurowe i goździki, wsypać imbir, gałkę muszkatołową, chilli oraz szczyptę soli i cukru. Składniki smażyć 10 min, często mieszając, po czym zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Dołożyć ser i podgrzewać, aż się rozpuści. Całość wystudzić.
    Zawartość patelni wymieszać z jogurtem i posiekaną zieleniną. Na końcu sos doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować