Zachwyca swoim smakiem i wygladem. połączenie masy jabłkowej z masą jogurtową oraz bananami daje przepiekny widok i smak. Idealne na świąteczny stół i nie tylko.
Oczy carycy z wkładką jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne: Białka ubijamy na puch, stopniowo dodając cukier. Następnie wlewać olej i ocet. Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką.
2.Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Następnie powoli wlewać olej. Dodać stopniowa przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać ręcznie łyżką. Ciasta wylewać na przemian tworząc wzorki. Całość piec 35min. w 180 stopniach.Po upieczeniu ciasto przekroić na dwie części oraz nasączyć naparem z herbaty.
3.Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie wsypujemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10-15min. Na koniec ściągamy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy delikatnie do połączenia składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Wylać na jeden blat ciasta.
4.Masa jogurtowa: Galaretkę jogurtową rozpuszczamy w 1/2szkl. wrzątku. Odstawić do całkowitego stężenia.
Jogurty wlewamy do miski. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 1/2szkl. gorącej wody. Tężejącą wlewamy do masy chwilkę miksujemy. Na koniec do masy dodajemy pokrojone w kostkę banany oraz stężałą również pokrojoną w małą kostkę galaretkę jagodową. Wymieszać ręcznie. Wylać na masę jabłkową. Przykryć drugą częścią ciasta. Polać polewą i posypać wiórkami.
5.Polewa: Margarynę rozpuszczamy w rondlu, dodając cukier oraz kakao. Zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
6.Przełożenie: ciasto-masa jabłkowa- masa jogurtowa-ciasto-polewa- wiórki kokosowe
Komentarze