Oczy Carycy z wkładką jabłkową

5 (149 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Zachwyca swoim smakiem i wygladem. połączenie masy jabłkowej z masą jogurtową oraz bananami daje przepiekny widok i smak. Idealne na świąteczny stół i nie tylko.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    6 białek
    1 szkl. cukru
    1 łyżka octu
    1/3 szklanki oleju
    1 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto ciemne:
    6 żółtek
    2 jajka
    1/2szkl, cukru
    1/2szkl. mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju

    Masa jabłkowa:
    4 średnie jabłka
    1 galaretka cytrynowa

    Masa jogurtowa:
    2 jogurty naturalne (każdy po 180g)
    1 galaretka pomarańczowa
    1 galaretka jagodowa
    2 banany

    Polewa:
    2 łyżki margaryny
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru

    Poncz:
    1/3szkl. naparu osłodzonej herbaty

    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Krem Krem jogurtowy

Oczy carycy z wkładką jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piana 1. Ciasto jasne: Białka ubijamy na puch, stopniowo dodając cukier. Następnie wlewać olej i ocet. Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką.
  • biszkopt 2. Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Następnie powoli wlewać olej. Dodać stopniowa przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać ręcznie łyżką. Ciasta wylewać na przemian tworząc wzorki. Całość piec 35min. w 180 stopniach.Po upieczeniu ciasto przekroić na dwie części oraz nasączyć naparem z herbaty.
  • 3. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie wsypujemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10-15min. Na koniec ściągamy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy delikatnie do połączenia składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Wylać na jeden blat ciasta.
  • 4. Masa jogurtowa: Galaretkę jogurtową rozpuszczamy w 1/2szkl. wrzątku. Odstawić do całkowitego stężenia.
    Jogurty wlewamy do miski. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 1/2szkl. gorącej wody. Tężejącą wlewamy do masy chwilkę miksujemy. Na koniec do masy dodajemy pokrojone w kostkę banany oraz stężałą również pokrojoną w małą kostkę galaretkę jagodową. Wymieszać ręcznie. Wylać na masę jabłkową. Przykryć drugą częścią ciasta. Polać polewą i posypać wiórkami.
  • 5. Polewa: Margarynę rozpuszczamy w rondlu, dodając cukier oraz kakao. Zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
  • 6. Przełożenie: ciasto-masa jabłkowa- masa jogurtowa-ciasto-polewa- wiórki kokosowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować