Polecam upiec sobie samemu taką wuzetkę jest taka sama jak ze sklepu szybko się robi i jest dużo tańsza. Przepis dostałam od znajomej.Już nigdy nie kupię w sklepie wuzetki ;) gorąco polecam!
Ciasto wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy razem wszystkie składniki na biszkopt czekoladowy. Białka ubijamy na sztywna pianę i utrwalamy cukrem, dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając. Następnie delikatnie wsypujemy przesianą mieszankę czekoladową i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 30 minut w 160 stopniach.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy śmietan-fiks oraz rozpuszczoną żelatynę
Ciasto czekoladowe przecinamy na pół na jeden blat ciasta nakładamy cienko konfiturę wiśniową i wykładamy kremówkę i dociskamy lekko drugim blatem czekoladowym. Polewamy rozpuszczoną i wystudzoną polewą. Dekorujemy np. płatkami kokosowymi i kleksem z bitej śmietany.
Komentarze