Ciasto Wuzetka

4.96 (186 ocen)

  • 45 min

Polecam upiec sobie samemu taką wuzetkę jest taka sama jak ze sklepu szybko się robi i jest dużo tańsza. Przepis dostałam od znajomej.Już nigdy nie kupię w sklepie wuzetki ;) gorąco polecam!

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto Czekoladowe:
    8 jajek
    2 budynie czekoladowe
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao (dobrej jakości)


    1 l śmietany kremówki
    5 łyżeczek żelatyny
    1 szklanka cukru pudru
    1 śmietan-fiks

    Dodatkowo:
    konfitura wiśniowa

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.96 (186 ocen)

Ciasto wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy razem wszystkie składniki na biszkopt czekoladowy. Białka ubijamy na sztywna pianę i utrwalamy cukrem, dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając. Następnie delikatnie wsypujemy przesianą mieszankę czekoladową i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 30 minut w 160 stopniach.

    Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy śmietan-fiks oraz rozpuszczoną żelatynę

    Ciasto czekoladowe przecinamy na pół na jeden blat ciasta nakładamy cienko konfiturę wiśniową i wykładamy kremówkę i dociskamy lekko drugim blatem czekoladowym. Polewamy rozpuszczoną i wystudzoną polewą. Dekorujemy np. płatkami kokosowymi i kleksem z bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Czekolada Śmietana Żelatyna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować