Ucierany pleśniaczek z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,żółtek, masła, soli i połowy cukru zagnieść ciasto. Następnie schłodzić je w lodówce przez 3h.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C
Blachę (26x30cm) wyłożyć papierem.
Ciasto podzielić na 3 części.
Pierwszą zetrzeć na papier, wyłożyć na niej konfiturę.
Na konfiturę zetrzeć drugą część ciasta.
Z pozostałej ilości cukru i białek ubić na sztywno pianę. Pod koniec ubijania dodać syrop. Gotową pianę wyłożyć na ciasto i zetrzeć ostatnią część ciasta schłodzonego.
Całość posypać na wierzchu posypką kakaową .
Piec w piekarniku uprzednio nagrzanym do temp. 180st.C przez godzinę.
Smacznego :)
Porady
Do ciasta można wykorzystać owoce sezonowe.
Nie trzeba koniecznie dodawać syropu do białek.
Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach
Komentarze