Ucierany pleśniaczek z konfiturą

0 (0 ocen)

Ciasto smaczne i przyjemne. Idealne na każdą okazję

Składniki:

  • mąka 2 szkl.
    kostka masła
    żółtka 2 szt
    białka 4 szt
    cukier 1 szkl
    szczypta soli
    konfitura wiśniowa ( lib inna ulubiona ewentualnie ulubiony dżem)
    syrop wiśniowy 2 łyżki
    posypka kakaowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ucierany pleśniaczek z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki,żółtek, masła, soli i połowy cukru zagnieść ciasto. Następnie schłodzić je w lodówce przez 3h.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C
    Blachę (26x30cm) wyłożyć papierem.
    Ciasto podzielić na 3 części.
    Pierwszą zetrzeć na papier, wyłożyć na niej konfiturę.
    Na konfiturę zetrzeć drugą część ciasta.
    Z pozostałej ilości cukru i białek ubić na sztywno pianę. Pod koniec ubijania dodać syrop. Gotową pianę wyłożyć na ciasto i zetrzeć ostatnią część ciasta schłodzonego.
    Całość posypać na wierzchu posypką kakaową .
    Piec w piekarniku uprzednio nagrzanym do temp. 180st.C przez godzinę.
    Smacznego :)

Porady

Do ciasta można wykorzystać owoce sezonowe. Nie trzeba koniecznie dodawać syropu do białek. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Porzeczki Posypka Białka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Okazje Urodziny Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować