700 g fileta z indyka
sól i pieprz zielony do smaku
mąka do obtaczania kotletów
2 jajka
Panierka:
60g bułki tartej
50 g posiekanych pestek dyni
30 g sezamu
50 g startego sera grana padano
1 łyżeczka estragonu suszonego
2 szczypty płatków chili
2 szczypty soli
Kotlety drobiowe w panierce z pestkami dyni, sezamem i serem grana padano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błon i kroimy na plastry. U mnie wyszło ich 6 sztuk. Każdy plaster osuszamy ręcznikiem papierowym, delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Składniki panierki mieszamy ze sobą w naczyniu, w którym będziemy panierować mięso.
Kotlety obtaczamy w mące, w jajku i w panierce.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Odkładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze