KOTLETY DROBIOWE W CHRUPIĄCEJ PANIERCE

4.5 (142 ocen)

  • 40 min

Kiedy je zrobiłam po raz pierwszy syn stwierdził że są to najlepsze kotleciki jakie jadł i mogę takie robić codziennie. Posiadają chrupiącą panierkę, a w środku są bardzo soczyste.SUPER!!!

  • 40 min

Składniki:

  • ETAP 1:
    3 pojedyncze piersi z kurczaka
    ok.1 szklanki mleka
    wegeta + ziarenka smaku (lub inne przyprawy wg uznania)
    ETAP 2 CIASTO:
    1 jajko
    ok.7-8 łyżek mąki
    wegeta+sól+pieprz
    ETAP 3 PANIERKA:
    3/4 szkl.bułki tartej
    0.5 szkl.płatków owsianych
    0.5 szkl.płatków pszennych
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Jajko

Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piesi w mleku z przyprawami 1. Piersi płuczemy, delikatnie suszymy ręcznikiem papierowym,rozbijamy jak na kotlety.Do miseczki wlewamy mleko doprawiamy wegetą i ziarenkami smaku -mieszamy,wkładamy piersi i pozostawiamy w lodówce najlepiej na noc.
  • piersi+ciasto+panierka 2. Wyjmujemy piersi z lodówki, mleko zlewamy do miseczki dodajemy jajko oraz mąkę(ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki) doprawiamy wg uznania.
    W kolejnej miseczce mieszamy bułkę z płatkami.
  • 3. Piersi maczamy w cieście, a następnie w panierce.
  • pieczemy kotlety 4. Smażymy najlepiej na maśle klarowanym z obu stron po około 4min. na złoty kolor.

Porady

Kotleciki są chrupiące, a w środku bardzo soczyste.Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Jajka Mleko Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować